Kawaii

Forum poświęcone mangom/manhwom zarówno tym wydawanym w Polsce jak i wydaniom światowym

Moderator: Krzych Ayanami

Regulamin forum
Kultura i poszanowanie dyskutantów przede wszystkim. Pamiętajcie, że o gustach się nie dyskutuje :)
PRZYPOMINAMY O ABSOLUTNYM ZAKAZIE PUBLIKOWANIA LINKÓW DO SKANLACJI, DOWNLOADÓW ITP.

Kawaii

Postprzez kaze w 07 Lip 2010, 14:59

Ktoś może powiedzieć, że ten temat nie pasuje do działu, ale ja pomyślałem sobie, że skoro mowa ma być tutaj o mandze w Polsce (i tam na świecie) to o Kawaii nie wspomnieć nie sposób. Może jakoś się tę kwestię później skoryguje :)

Na pewno jest wśród nas sporo byłych czytelników nieocenionego Kawajca, który zanim zaczął traktować o Mikanach i Super Świnkach i zanim w fistaszkowych oparach stoczył się po równi pochyłej był pierwszym najprawdziwszym pismem o mandze i anime, bez którego całe to szaleństwo nie rozwinęło by się do obecnych rozmiarów. Pamiętam jakie emocje towarzyszyły pierwszym numerom, jaki skok serca powodował sam widok Kawaii na półce w kiosku, jak pożerało się WSZYSTKO co było w środku mimo, że realia były takie, że żadnego anime ani mangi bez odpowiednich znajomości nie dało się zdobyć. Nie umiem określić słowami jak wiele ludzie odpowiedzialni Kawaii tak naprawdę dali nam wszystkim i temu smutnemy krajowi, gdzie każdy promień słońca niknie w sztampie i szarzyźnie. Nawet szczeniaki, które nigdy nie widziały Kawaii na oczy, kupują teraz swoje Hellsingi i Card Captor Sakury właśnie dzięki Kawaii, bo bez Kawaii... strach pomyśleć, co by było :) Dobrze, że ludzie z Kawaii połączyli później siły w Arigato :) Ale ja i tak wolałbym, żeby zamiast loga Arigato widniało u góry strony to stare logo Kawaii sprzed lat. Tak mocno tamte czasy siedzą mi w głowie.

Oddajmy więc część Kawaii - zapraszam do dyskusji :)
'Tokihanate...'
Awatar użytkownika
kaze

Dołączenie: 23 Lip 2009, 21:10
Miejscowość: 3city

Re: Kawaii

Postprzez Eshelnah w 04 Sie 2010, 02:01

Kawaii faktycznie potrafiło poruszyć niektóre serca xD nadal mam sporo starych dobrych nr , plakaty wiszą na ścianach ^ ^ Ale nie zgodzę się z tym że byłoby że bez Kawaii by się "to szaleństwo nie rozwinęło" , W tamtych czasach istniał już ogromny szał na pkt anime, głównie z powodu Sailor Moon, Dragon Ball , wątpię by jakiekolwiek anime miało taką sławę jak SM w swoich latach świetności, osoby "uzależnione" od anime znajdą zawsze źródło nowszych doznać (czyt. nowych tyt) W dzisiejszej epoce internetu nie jest to nawet trudne, wpisujesz w google 'anime' i masz setki stron, masę konwentów w okresie wakacyjnych , tylko brak tego w TV, a starzy fani z roku na rok coraz starsi, z czasem pokolenie Kawaii odejdzie a nowe pokolenie wychowane już na necie zajmie nasze miejsce ;)
Eshelnah

Dołączenie: 04 Sie 2010, 01:39

Re: Kawaii

Postprzez Kazik w 28 Sie 2010, 16:49

Oddajmy więc część Kawaii - zapraszam do dyskusji

I ja żem złożę hołd, bo wielkie czyny pismo to dokonało. *zapala znicza* Ale o czym tu dyskutować? Kawajec wielkim tytułem był i dlatego go uwielbiamy!

Ciut mi się tęskni, nie powiem. Dawno temu poprosiłam Tatę, żeby mi kupił na Allegro czyjś zbiór - i tak oto stałam się właścicielką wielkiej kolekcji po przyzwoitej cenie :D
Kawał dobrego czasopisma. Świetne recenzje, mnóstwo wiadomości, lekcje japońskiego (coś niecoś liznęłam słówek i gramatyki), ciekawostki o Japonii, plakaty, kącik artystyczno-listowy i ten cudowny luz, który przysługiwał wtedy temu undergroundowi (ach, mr Jedi i Alfred :D).
Na to, co się stało z "Kawaii" na końcu, spuśćmy w milczeniu zasłonę zapomnienia.

Kawaii faktycznie potrafiło poruszyć niektóre serca xD

A żebyś wiedział! Ludzie, jak ja przeżywałam listy od czytelników, ich radości, smutki, kłótnie, wojnę DBvs.SM...

Ale nie zgodzę się z tym że byłoby że bez Kawaii by się "to szaleństwo nie rozwinęło" , W tamtych czasach istniał już ogromny szał na pkt anime, głównie z powodu Sailor Moon, Dragon Ball

Szaleństwo, owszem, rozwinęłoby się, ale nie w takim tempie. "Kawaii" przede wszystkim skupiało fanów, dawało możliwość kontaktu listowego i dowiedzenia się czegoś innego o mandze. Lwia część ludzi, którzy kiedyś kochali DB czy SM, w ogóle się już M&A nie interesuje.

Pozdrowienia i niech kisiel truskawkowy będzie z Wami ^^
"Zaciągnij go - do służby lub na gałąź."
powiedzonko Texas Rangers
Awatar użytkownika
Kazik

Dołączenie: 28 Sie 2010, 14:00
Miejscowość: Pingwinówek

Powróć do Manga w Polsce i na świecie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników